Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008

Το κράτος σε άμυνα

Την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας πραγματοποιείται συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία μαθητών που καταλήγει στο Α.Τ. Πτολεμαΐδας. Η οργή των παιδιών ξεχειλίζει εναντίον των δολοφόνων-αστυνομικών: αυγά, νεράντζια αλλά και πέτρες εκσφενδονίζονται εναντίων του κτιρίου του τμήματος. Τζάμια σπάζονται και οι μπάτσοι έχουν λυσάξει. Το τμήμα όπως οι ίδιοι οι μπάτσοι είπαν στο δικαστήριο έγινε “καλοκαιρινό”. Αφού η πορεία έχει τελειώσει, και ο κόσμος κινείται προς την κεντρική πλατεία, οι μπάτσοι πραγματοποιούν μέσα από τον σορό του πλήθους 12 προσαγωγές, η πλειοψηφία εξ αυτών μικροί μαθητές. Τελικά 7 άτομα (5 μαθητές και 2 ενήλικες) κατηγορούνται για αντίσταση, διακεκριμένη φθορά και εξύβριση. Τελικά με την διαδικασία του αυτοφώρου και μέσα σε ένα κλίμα κρατικής τρομοκρατίας οι δυο ενήλικες δικάζονται και καταδικάζονται σε 18 και 8 μήνες αντίστοιχα με αναστολή.

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας πλημ/κών Κοζάνης Ι. Κούτρας είπε τα εξής:

Ο δικαστής, δεν δεσμεύεται από τίποτα... πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά σε επίπεδο χώρας και όχι τοπικά. Πρέπει κάποιος επιτέλους να αμυνθεί σ΄ αυτές τις πράξεις. Δεν μπορεί να καίγονται καταστήματα και να μην αποδίδονται ευθύνες. Η συμπεριφορά δεν πρέπει να απομονωθεί τοπικά και χρονικά. Αν κάνουμε αποδεκτές τέτοιες πράξεις τότε μπορούμε να περιμένουμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον κάποια κρατικά όργανα πρέπει να αρχίσουν να αμύνονται

και πρότεινε την παραδειγματική καταδίκη των κατηγορουμένων χωρίς την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού. Και μάλιστα για τον έναν εκ των δύο και χωρίς αναστολή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε όσους μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε να προτείνουμε κανένα "νέο όραμα της κοινωνίας", ή δεν έχουμε "αρθρωμένο λόγο", ένα πράγμα πρέπει να απαντηθεί: Τελείωσε η εποχή των ιδεολογιών και των ιερών βιβλίων. Τελείωσε η εποχή των "ηγετών" και των "συντεταγμένων λόγων". Έχουμε όραμα, αλλά είναι πολλά οράματα μαζί, έχουμε αρθρωμένο λόγο, αλλά είναι πολλοί αρθρωμένοι λόγοι μαζί. Έχουμε την ευελιξία του προτάγματος και όχι την δυσκαμψία της ιδεολογίας. Δεν ακολουθούμε τις επιταγές ενός γραμμένου ιερού βιβλίου, αλλά ακολουθούμε το βιβλίο το οποίο επιτόπια γράφουμε . Δεν έχουμε ηγέτες, εμείς είμαστε οι ηγέτες.
Τελείωσε η εποχή της απλοποιητικής δυναστευτικής εξουσίας. Τελείωσε η εποχή του Κακού και του Καλού. Ήρθε η ώρα της δημιουργικής πολυπλοκότητας. Ήρθε η ώρα μας.