Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Βερολίνο, 12/12/2008

Εμάς, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Βερολίνου, μας ενώνει η πεποίθηση ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα αποτελούν μορφές εκδήλωσης μιας συνολικής κοινωνικής εξέγερσης.
Ο φόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν είναι μεμονωμένο τραγικό περιστατικό. Ένα κράτος που κάνει πλιάτσικο στην κοινωνία έχει ανάγκη την αστυνομική βία και την καταστολή. Την κοινωνική εξέγερση στην Ελλάδα την προκάλεσε η γενικευμένη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Η πρόσφατη βία στους δρόμους οφείλεται στη βία που ασκεί το ελληνικό κράτος στους πολίτες:
Το 22% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ασφάλιση για 700 ευρώ ή και για ακόμα λιγότερα. Την ίδια στιγμή, μερικά δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν για τη φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.
Η Ελλάδα έχει ετήσιες εξοπλιστικές δαπάνες της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σε σχέση με τον προϋπολογισμό της έρχεται 4η στην παγκόσμια αγορά όπλων.
Η δημόσια παιδεία είναι στην Ελλάδα είδος πολυτελείας. Η παραπαιδεία ανθεί. Το δημόσιο πανεπιστήμιο υποφέρει από μακροχρόνια υποχρηματοδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, αντί να αυξήσει τη χρηματοδότηση, προσπαθεί να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για να πετύχει μάλιστα το στόχο της, δεν δίστασε –μάταια– να επιχειρήσει αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση, καθώς υποφέρει από δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, υποδομή και εξοπλισμό. Τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ. Η υγεία στην Ελλάδα είναι εμπορεύσιμο αγαθό.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις πλέον κερδοφόρες στην ΕΕ, ενώ πολλά ελληνικά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα σε αυτές. Στην Ελλάδα άνθρωποι χάνουν σε πλειστηριασμούς τα σπίτια τους για χρέη της τάξεως των 1.000–3.000 ευρώ. Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης η ελληνική κυβέρνηση χάρισε στις ελληνικές τράπεζες 28 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Η τεράστια περιουσία της εκκλησίας, η οποία με μια πρόχειρη και συντηρητική εκτίμηση ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον, δεν φορολογείται. Ταυτόχρονα, το κράτος εκχωρεί στην εκκλησία δημόσιες εκτάσεις. Η εκκλησία στην Ελλάδα είναι ένα πανίσχυρο real estate.
Τον Αύγουστο του 2007 κάηκε η μισή Ελλάδα. Τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα έχουν ήδη αρχίσει να χτίζουν στα καμένα.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη διαφθορά στην ΕΕ.
Η Ελλάδα αποτελεί χώρα υποδοχής μεταναστών. Το 1998 το ποσοστό των αιτήσεων ασύλου που έγιναν δεκτές ήταν 11,3%, το 2007 μόλις 2,05%. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα δεν θεωρούνται έλληνες πολίτες. Δεκάδες μετανάστες πνίγονται κάθε χρόνο στο Αιγαίο• όσοι καταφέρουν να φτάσουν στο ελληνικό έδαφος έρχονται αντιμέτωποι με την απάνθρωπη συμπεριφορά των λιμενικών αρχών και της αστυνομίας.
Μέχρι στιγμής, η Πρωτοβουλία μας έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες. Οι επόμενες θα είναι οι εξής: 1. Τετάρτη 17/12, εκδήλωση με καλεσμένους ομιλητές στο Humboldt Universität, στις 19.00, με θέμα «Κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα: παρελθόν και παρόν», 2. Πέμπτη 18/12, ενημέρωση και συζήτηση στο Studentisches Kulturzentrum Potsdam / KuZe, στις 20.00, με θέμα «Η εξέγερση στην Ελλάδα: Ενημέρωση, υπόβαθρο, συσχετισμοί».
Πιστεύουμε ότι η εξέγερση στην Ελλάδα πυροδοτήθηκε από την έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για τους νέους και για όλη την κοινωνία. Τα βαθύτερα αίτια αυτής της εξέγερσης είναι κατά τη γνώμη μας παρόντα τόσο στη γερμανική κοινωνία όσο και σε άλλες χώρες.

Πηγές στατιστικών στοιχείων:
1. Συνήγορος του Πολίτη: http://www.synigoros.gr
2. Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: http://www.unhcr.gr
3. Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος: http://www.statistics.gr


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 18/12, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
(περισσότερες πληροφορίες: http://sibg08.wordpress.com)

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Βερολίνου
υπογράψτε το ψήφισμα αλληλεγγύης στο site μας
http://sibg08.wordpress.com
protobouliaberlin@googlegroups.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: