Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Μέιλ: Νέες παρεμβάσεις σε παραστάσεις (Αθήνα)

Μετά την χθεσινή παρέμβαση στην πρεμιέρα του εθνικού, σήμερα, η πρωτοβουλία διαφόρων φοιτητών από τις δραματικές σχολές της αθήνας, μέσα από τον κατειλειμένο χώρο της σχολής του εθνικού θεάτρου, αποφάσισε να κάνει μία μεγάλη διαδρομή και να παρέμβει σε περίπου 15 παραστάσεις ...... διακόπτοντάς την ροή τους για περίπου 5 λεπτά και διαβάζοντας ένα κείμενο.
Η όλη δράση ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα και έληξε περίπου στις 11.30.

Ξεκίνησαν από την σκηνή της Πειραώς 206,στο ύψος της σχολής καλών τεχνών περίπου, ανέβηκαν στην Αθήνα και τελείωσαν με την "επίσκεψή" τους στο θέατρο τέχνης,στη στοά του βιβλίου, περνόντας εν τω μεταξύ από τα μεγαλύτερα θέατρα της μεγαλούπολης.

Τυχαία βρέθηκα να ενώνομαι με την ομάδα των 100 περίπου ατόμων, κάπου έξω από το Παλλάς στο Σύνταγμα και τους ακολούθησα μέχρι το τέλος της πορείας τους.

Είναι μία κίνηση έξω από αυτές που εγώ έχω συνηθήσει να βλέπω.
Είναι μία κίνηση που μπορεί να μην φαίνεται πολύ "δραστική".... παρ' όλα αυτά είχε τεράστια δυναμική και απήχηση.

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ταρακουνήσει το κράτος κάτι τέτοιο...μια φορά τους 2000-3000 ανθρώπους που σήμερα το βράδυ συνάντησαν τα παιδιά αυτά μέσα στα θέατρα σίγουρα τους ταρακούνησε.

Η αποδοχή τόσο από τους ηθοποιούς, οι οποίοι παραχωρούσαν άμεσα την σκηνή στους διαδηλωτές, οσο και από το κοινό, που καταχειροκρότησε σε ολες τις περιπτώσεις την κίνηση αυτή, ήταν μεγάλη.

Ενας χορογράφος χαρακτηριστικά είπε "ελάτε, σας περιμέναμε" και άλλοι ηθοποιοί με αφορμή το γεγονός, κατά την αποχώρηση της ομάδας από τη σκηνή, αφιέρωναν λίγα λεπτά για να μιλήσουν θετικά για την κίνηση αυτή.

Συχνά, μετά την ανάγνωση του κειμένου, το κοινό ήθελε να έρθει σε διάλογο με τα παιδιά, και στις λίγες περιπτώσεις που υπήρχε εκδήλωση εκνευρισμού από κάποιον θεατή, κάποιος άλλος από το κοινό αυθόρμητα τον "έβαζε στη θέση του".

Δεν μπορώ να φανταστώ πιο άμεσο τρόπο επικοινωνίας ενός κειμένου από αυτόν.

Ισως αυτή να είναι μία πρακτική που θα έπρεπε να την εντάξουν περισσότερες ομάδες στις δράσεις τους.