Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Πιπεράτα αποσπάσματα από τον σημερινό έντυπο τύπο

Άξια η "πόρτα" μας! Λακωνική, περιεκτική και αποτελεσματική...
Πόρτα Θέλουμε να επισκεφτούμε την κατάληψη της ΑΣΟΕΕ. Ανοίγουμε τη σιδερένια πόρτα. Χαιρετούμε τη συντροφιά που κάθεται κυκλικά γύρω από τα υπολείμματα μιας φωτιάς. Κάποια χαμόγελα παγώνουν όταν ακούν «δημοσιογράφος». «Η συνέλευση έχει αποφασίσει να μην απαντάμε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ούτε να τους επιτρέπει την είσοδο. Οποιος άλλος θέλει να ενημερωθεί μπορεί να έρθει», μας λένε. Μας δίνουν και μερικά χαρτιά. Ψηφίσματα, κείμενα από το «Σύγχρονο Πειραματικό Ινστιτούτο Ανωμαλίας». «Τίποτα και κανένας δεν μας υποχρεώνει να ζήσουμε. Ούτε καν ο θάνατος... Γερνάμε ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες δίχως όνειρα».

Τα αυτονόητα!
«Αφησαν και κάηκε όλη η Ελλάδα πρόπερσι και τώρα δες με πόσες διμοιρίες προστατεύουν ένα πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο», λέει οργισμένος πολίτης το Σάββατο το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

Η αγωνία του μπάτσου πριν την κλ(ή)ίση
«Αυτές τις ημέρες εκλήθη
αστυνομικός να κόψει μία κλήση σε ΙΧ αυτοκίνητο που είχε παρκάρει σε θέση δεσμευμένη για τη στάθμευση αυτοκινήτου ατόμου με αναπηρίαστην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.Το πλήρωμα του περιπολικού που πήγε στο σημείο βρέθηκε μπροστά σε έναν άνθρωπο έξω φρενών,ο οποίος τους έβριζε για τον θάνατο του 15χρονου και ταυτόχρονα γιατί άφησαν να καεί η Αθήνα.Ηταν ο οδηγός που είχε σταθμεύσει παράνομα. Μάλιστα στο πλευρό του έσπευσαν και άλλοι περίοικοι,που χωρίς να ξέρουν γιατί είμαστε εκεί άρχισαν και αυτοί να μας βρίζουν» περιγράφει αστυνομικός που βρέθηκε στο σημείο.

Ευχαριστούμε για τα κοπλιμέντα
οι κινήσεις των νέων αιφνιδιάζουν και οι συγκρούσεις σοκάρουν. Είναι η γενιά που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στους δρόμους αλλιώτικη, δεν έχει καμία σχέση με τις αριστερές, τις αριστερίστικες ή ακόμη και με τις αναρχικές παραδόσεις της Μεταπολίτευσης. Εχει δική της γλώσσα, δική της πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά και βεβαίως στηρίζεται στις μοντέρνες τεχνικές της επικοινωνίας, τις οποίες δεν αντιλαμβάνονται καν οι περισσότεροι των φυσικών και ιδεολογικών διωκτών της.

Είδηση από αυτοαποκαλούμενους δημοσιογράφους

Σταμάτησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Κυριακής η κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι επικεφαλής των αυτοαποκαλούμενων αριστεριστών παρέδωσαν το κτίριο στα συνδικαλιστικά στελέχη της γενικής συνομοσπονδίας ενώ δεν φαίνεται να έχουν προκληθεί ζημιές στο κτίριο.

Δεν υπάρχει κράτος
Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκλιμάκωση -ακόμα και υποβαθμίζοντας τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις της νεολαίας- την ίδια ώρα ανάβει νέο φιτίλι και δυναμιτίζει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Πάμε για νέο 89;
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι την ίδια ημέρα η Αλ. Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία σ’ ό,τι αφορά τους κουκουλοφόρους. Αν και το έπραξε στο πλαίσιο της θεωρίας ότι οι κουκουλοφόροι είναι μέρος της κρατικής καταστολής, η σημειολογία διευκολύνει την κυβερνητική επίθεση.

Άκρως αρνητικό το κλίμα; Υπερβολές...
Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι ότι μόλις προχθές και τα δύο συνδικαλιστικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ. (τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι χαμηλόβαθμοι) απηύθυναν κοινή έκκληση προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι: «Ο αστυνομικός είναι υπερβολικά εξουθενωμένος με ψυχική και σωματική κόπωση και καταπόνηση που αγγίζει τα όρια της ανεπανόρθωτης κατάρρευσης, αισθάνεται πλήρως εγκαταλειμμένος με τη διαμόρφωση ενός άκρως αρνητικού κλίματος εναντίον της κοινωνικής υπόστασής του, τόσο ως εργαζόμενου και ως πολίτη, όσο και της οικογένειάς του».

Πού να είχαν και σχέδιο!

Εκτός από αυτά που εφαρμόσθηκαν, κατά καιρούς ακούστηκαν και ιδέες οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν. Πλέον χαρακτηριστικές, η πρόταση για χρήση οδοφραγμάτων, στα πρότυπα της γερμανικής αστυνομίας, ή η χρήση σφαιρών με αμπούλες χρώματος, που θα έβαφαν τα ρούχα των εμπλεκομένων σε επεισόδια, δίνοντας δυνατότητα σύλληψής τους αργότερα, στα πρότυπα της μεθόδου που χρησιμοποίησε η βρετανική αστυνομία για να αντιμετωπίσει του χούλιγκαν. Ολα αυτά, όπως παραδέχονται αξιωματικοί της αστυνομίας, δείχνουν την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που θα ακολουθείται απαρέγκλιτα σε κάθε περίπτωση, με δυνατότητα κλιμάκωσης των αστυνομικών ενεργειών, ανάλογα με την κατάσταση που διαμορφώνεται κάθε φορά


Το τρίτο μάτι της κατάληψης

Δεν υπάρχουν σχόλια: